top of page
WAT IS BEWUSTZIJN?

Samen met een aantal collega's aan de Universiteit van Amsterdam werk ik aan een fantastisch avontuur: de zoektocht naar het laatste mysterie in de wetenschap: wat is bewustzijn, en waar komt het vandaan?Wat we proberen te bewijzen is dat bewustzijn in het brein iets heel anders is dan we denken dat het is. Een van de conclusies uit ons onderzoek is bijvoorbeeld dat je je van iets bewust kunt zijn zonder dat je dat weet. Daar maken we dan weer ruzie over met filosofen als Daniel Dennett.

Hier vind je de website van onze afdeling, waarop nog veel meer spannend onderzoek.

YOUTUBE POWERPOINTS

Op mijn (Engelstalige) Youtube kanaal staan een aantal powerpoints van lezingen die ik onlangs heb gegeven op diverse congressen, met ingesproken tekst erbij.

Een bijvoorbeeld daarvan is mijn lezing op het leukste congres ter wereld, namelijk dat van de Association for the Scientific Study of Conscious-ness (ASSC). Ieder jaar verzamelen zich daar de beste hersenwetenschappers, psychologen en filosofen om zich te verdiepen in de meest recente bevindingen op het terrein van bewustzijn. In 2012 werd ik verkozen tot president van deze vereniging. Zo kwam ik in een rijtje namen waarbij ook Daniel Dennett, Michael Gazzaniga en Stanislas Dehaene. Ik voelde me zeer vereerd!

bottom of page